Återvinning av flyttkartonger och packmaterial

Är flyttkartonger dyra? Utan tvekan. Att köpa in nya flyttkartonger bär en hög kostnad och vill man ha riktig kvalitet så får man också vara beredd på att gå upp ytterligare några kronor. Det finns emellertid också andra sätt att få tillgång till flyttkartonger än att köpa nya. Återvinning av flyttkartonger och annat packmaterial är möjligt. Vi ska visa några sätt på hur detta kan ske.

Att man behöver flyttkartonger i samband med en flytt är en självklarhet. Dessa kommer att underlätta rejält vid bärande och i samband med packningen. Formen på kartongerna tillåter stapling och det ger i sin tur en möjlighet att maximera utrymmet i flyttbilen. Det går, helt enkelt, knappt att flytta utan riktiga flyttkartonger.

Nackdelen är att dessa kostar pengar att köpa in och att de räknas nästan som engångsartiklar. Man använder dem en gång och sedan så gör man sig av med kartongerna i fråga. Nästa gång man ska flytta så upprepas samma procedur. Det är ett dåligt val för både miljö och för den egna ekonomin. Att återvinna sina flyttkartonger är en bättre lösning och det är också av den anledningen vi rekommenderar att man köper in kartonger av en lite högre kvalitet. Rätt packade så håller dessa hur länge som helst.

Sälj kartongerna vidare och skapa ett kretslopp

Det svåra med flyttkartonger är att de tar plats. Oavsett hur stort man bor så har man sällan platsen som krävs för att ha en massa kartonger – ihopvikta, givetvis – stående efter väggarna. Vår lösning på problemet – och något som vi gärna skulle vilja se som en trend – är att det skapas privata kretslopp.

Ta bara Stockholm. Hur många dagliga flyttar sker där? Hur många flyttkartonger är i omlopp – och hur många av dessa slängs bort helt i onödan? Det bästa vore om det skulle kunna skapas en plats där flyttkartonger och annat packmaterial kan återvinnas och återanvändas. Idag – med Facebook och andra sociala medier – torde detta inte vara något större problem. Alltså: lägg ut dina gamla flyttkartonger i en KBS-grupp och bidra, genom detta, till att skapa ett positivt kretslopp som alla har nytta av.

Ett annat alternativ vad gäller flyttkartonger och packmaterial är att hyra det man behöver. Flyttföretag kan ofta bidra med den lösningen och där man både sparar pengar, bidrar till en bättre miljö och får riktiga kvalitetsprodukter till en bråkdel av priset de skulle kostat i butik.

Idag finns det även andra lösningar. Det finns företag som specialiserat sig på att hyra ut flyttkartonger av plast. Vilket inte alls är så dumt som det kanske låter. Plast håller länge och är – rätt använt – ett ganska bra material för miljön sett till hållbarheten. Att använda den lösningen ger dig en smidig väg till en bra flytt. Du får dina plastkartonger levererade innan du ska flytta och de hämtas upp när du är klar med din flytt. Så kan också ett positivt kretslopp se ut.