På spaning efter den tid som flytt

Vi tillåter oss att använda titeln till Marcel Prousts mästerverk i det här inlägget. Det vi ska tala om är nämligen flyttbranschens utveckling. Vi, som har många år på nacken, har sett hur flyttarna förändrats och hur hela branschen tagit stora steg. Idag är det säkrare att anlita en flyttfirma i Göteborg än förr. Vi går igenom några skillnader.

Den stora skillnaden enligt oss är säkerheten. Fler och fler hjälpmedel har gjort flyttarna betydlig säkrare – och förlängt våra arbetsliv markant. Det vi kan säga som en liten påminnelse för dig som läsare är följande: vi som arbetar med flyttar på daglig basis använder oss av hjälpmedel som exempelvis selar, pirror och annat. Det gör vi för att slippa skada oss.

Vidare så ser vi alltid till att lyfta rätt och använda de större muskelgrupperna på kroppen – ben och rumpa – snarare än att lyfta med rygg och armar. Det vi ser är att många vill tävla i samband med en flytt. Man vill lyfta tyngre och man vill visa sina kompisar att man är stark. Det är sällan en god idé och det finns anledningar till varför många kiropraktorer ser positivt på att folk flyttar utan professionell hjälp.

Bohag 2010 – tydliga regler

En annan sak som förändrats är tydligheten. Förr så skiljde det sig ganska rejält mellan olika flyttföretag sett till kvalitet och vad man som kund kunde förvänta sig. Man chansade på ett helt annat sätt.

Idag ser man, rent generellt, en bättre och högre kvalitet. De tydliga regler som togs fram i samband med att Sveriges Åkeriföretag och Sveriges Möbeltransportörers Förbund arbetade fram en gemensam lösning – Bohag 2010 – har skapat en större tydlighet. Som kund så fungerar Bohag 2010 som en kvalitetsstämpel. Väljer du ett företag som arbetar under denna flagg så väljer du, helt enkelt, trygghet och en säkrare flytt.

Den stora skillnaden – fler flyttar

En annan sak som gjort skillnad i branschen är att det numera går att få rut-avdrag i samband med flytten. Som privatperson kan man anlita ett flyttföretag och erhålla en skatterabatt motsvarande 50% av arbetskostnaden. Detta har, sett ur vårt perspektiv, varit positivt. Vi får in fler jobb, vi kan anställa och vi kan öka vår omsättning och bli än mer tillgängliga. Dessutom slipper vi de direkt pinsamma frågorna om svartjobb från privatpersoner. Det är vi ytterst glada för.

Ska man se en skillnad ur ett större perspektiv så handlar det om att fler flyttar. Fler och fler privatpersoner väljer att flytta. Den där fasta punkten som en bostad var förr är på väg att försvinna. Om du vill hitta en lägenhet att hyra så kan du besöka Bostadsval för att se ett komplett utbud av lediga lägenheter som finns till direktuthyrning utan krav på kötid.

Unga människor är mer ombytliga och där de lägger sin hatt är också deras hem på många sätt. Att man kan göra så kallad bostadskarriär och att bostadspriserna ständigt når nya toppnivåer är naturligtvis en del av förklaringen till detta – och varför inte? Kan man tjäna x antal hundratusen på att sälja en bostad så är det ju bara att köra, eller hur? Dessutom så tror vi att de ökade flyttarna även kommer av att de nya generationerna är mer öppna, mer nyfikna och mer framåt än föregående generationer var.

Så, det var vår lilla promenad längs med minnenas allé det. Om vi tyckte det var bättre förr? Nej, definitivt inte! Flyttbranschen idag mår bättre än någonsin och vi är tacksamma över att få arbeta inom ett så positivt område.