Hur fungerar magasinering av bohag?

Hur fungerar magasinering av bohag och vad ska man egentligen tänka på? Att magasinera ett bohag – eller delar av ett sådant – är långt ifrån ovanligt. Faktum är att det i större städer är en stor verksamhet där många olika aktörer finns att välja mellan. Detta av den enkla anledningen att det sker så pass många flyttar i storstäderna samt att det även finns en väldigt stor marknad för hyra i andrahand.

Vad är magasinering?

Magasinering innebär att du tillfälligt förvarar saker på ett lager, eller så kallat magasin. Lindome flytt erbjuder smidig magasinering i Göteborg till fast pris.

När är det lämpligt att lagra sina saker?

Många väljer att sälja sin bostad, flytta till ett tillfälligt boende – som ofta är lite mindre – för att sedan köpa nytt. Då passar det perfekt att ställa undan sina saker i tryggt förvar.

Magasinering kan även ske som en följd av att tiden mellan inflytt-utflytt inte ligger i synk. Säljer du exempelvis en bostad i Stockholm innan du köpt en ny så kan det handla om att du kan stå utan ett riktigt hem under en period. Du kanske får bo på soffan hos kompisar eller betala för ett hotell. Ditt bohag magasineras under tiden och står redo den dagen du har din egen inflytt i den bostad du köpt.

Olika lösningar

Beroende på vilken aktör du väljer så ser också villkoren för magasinering av bohag lite olika ut. Vissa erbjuder korttidsmagasinering där du har dina saker lagrade under en kortare period och hela tiden förlänger löptiden utifrån dina behov. Det kostar ofta mer pengar, men ger en smidig lösning.

Man kan även välja att lagra bohaget under en längre period och betala månadsvis – precis som en vanlig hyra. Detta är vanligt i samband med att man exempelvis flyttar utomlands eller, som sagt, om man hyr i andrahand och vet hur länge man ska bo i en specifik bostad. Det ger ett lägre pris än att förvara bohaget under kortare perioder, och fungerar mer som ett abonnemang.

Vanligt kan även vara att familjer hyr mindre utrymmen för förvaring av säsongskläder och utrustning. Att bli av med exempelvis skidor, vinterkläder, snowboards och annat som inte behövs under sommaren kan vara guld värt. Det kostar inte så mycket då det räcker med ett ganska litet utrymme. På exempelvis en kvm kan man – rätt packat – få plats med ungefär 15 flyttkartonger.

Magasina bohag – tänk på detta

Företag som erbjuder magasinering av bohag konkurrerar med varandra. Det gör att du som potentiell kund har stora fördelar. Både sett till att priserna blir lägre och sett till att tjänsterna hela tiden utvecklas.

Idag kan man exempelvis se att vissa flyttföretag erbjuda fri upphämtning av de föremål som ska förvaras. Något som är bra i samband med en flytt där du direkt blir “av med” de saker som inte får plats med.

En annan möjlighet är att man kan få en container levererad till bostaden. Företaget hämtar upp den och placerar den i de utrymmen de har inom sin verksamhet. Smidigt och enkelt!

Två saker är viktiga att tänka på – oavsett var i Sverige du bor – då det kommer till magasinering av bohag. Två detaljer som du aktivt måste eftersöka och som du inte får tumma på: säkerhet och miljö. Säkerhet är givet i sammanhanget. Det företag du anlitar ska ha gedigna rutiner vad gäller lås, larm och övervakning. De saker – speciellt om det handlar om värdefulla sådana – som magasineras ska inte kunna stjälas eller hamna på villovägar.

Miljön är också viktig. Att förvara sina saker i en fuktig, kall och dragig miljö är att tigga om bekymmer. Lokalerna ska ha rätt luftfuktighet, vara uppvärmda och i övrigt hålla en acceptabel klass vad gäller exempelvis hygien. Det bör du alltid kolla upp innan. Se över hur magasineringen ser ut innan du bestämmer dig.