Hur fungerar magasinering av bohag?

Hur fungerar magasinering av bohag och vad ska man egentligen tänka på? Att magasinera ett bohag – eller delar av ett sådant – är långt ifrån ovanligt. Faktum är att det i större städer – Stockholm, Malmö och Göteborg – är en stor verksamhet där många olika aktörer finns att välja mellan. Detta av den enkla anledningen att det sker så pass många flyttar i dessa städer samt att det även finns en väldigt stor marknad för hyra i andrahand.

Det senare kan innebär att man bor i en större bostad under ett visst antal månader. Då den tiden löpt ut så flyttar man vidare till en mindre bostad – men man har fortfarande ett lika stort bohag. Vill man inte sälja detta vidare så blir magasinering ett bra alternativ där man hyr ett utrymme att förvara de föremål och möbler som kanske inte passar just nu, i den mindre bostaden, men som på sikt kommer att komma till användning.

Magasinering kan även ske som en följd av att tiden mellan inflytt-utflytt inte ligger i synk. Säljer du exempelvis en bostad i Stockholm innan du köpt en ny så kan det handla om att du kan stå i någon – eller flera – månad utan ett riktigt hem. Du kanske får bo på soffan hos kompisar eller betala för ett hotell. Ditt bohag magasineras under tiden och står redo den dagen du har din egen inflytt i den bostad du köpt.

Olika lösningar inom magasinering

Beroende på vilken aktör du väljer så ser också villkoren för magasinering lite olika ut. Vissa erbjuder korttidsmagasinering där du har ditt bohag magasinerat under en kortare period och hela tiden förlänger löptiden utifrån dina behov. Det kostar ofta mer pengar, men ger en smidig lösning.

Man kan även välja att magasinera under en längre period och betala månadsvis – precis som en vanlig hyra. Detta är vanligt i samband med att man exempelvis flyttar utomlands eller, som sagt, om man hyr i andrahand och vet hur länge man ska bo i en specifik bostad. Det ger ett lägre pris än att magasinera under kortare perioder och fungerar mer som ett abonnemang.

Vanligt kan även vara att familjer hyr mindre utrymmen för förvaring av säsongskläder och utrustning. Att bli av med exempelvis skidor, vinterkläder, snowboards och annat som inte behövs under sommaren kan vara guld värt. Det kostar inte så mycket då det räcker med ett ganska litet utrymme. På exempelvis en kvm kan man – rätt packat – få plats med ungefär 15 flyttkartonger.

Magasinering av bohag – tänk på detta

Företag inom magasinering konkurrerar med varandra. Det gör att du som potentiell kund har stora fördelar. Både sett till att priserna blir lägre och sett till att tjänsterna hela tiden utvecklas.

Idag kan man exempelvis se att vissa företag erbjuder fri hämtning av de föremål som ska magasineras. Något som är bra i samband med en flytt där du direkt blir “av med” de saker som inte kommer att få plats. I många fall har man då täta samarbeten med en flyttfirma. Du som bor i Göteborg kan då även utvidga tjänsten genom att använda en flyttfirma i Göteborg både för att flytta ditt bohag till den nya bostaden och dels till magasineringen. Det borgar för en smidig flytt.

En annan möjlighet är att man kan få en container levererad till bostaden. Denna fyller man upp och därefter så är det i denna som magasinering sker – företaget hämtar upp den och placerar den i de utrymmen de har inom din verksamhet. Smidigt och enkelt!

Två saker är viktiga att tänka på – oavsett var i Sverige du bor – då det kommer till magasinering. Två detaljer som du aktivt måste eftersöka och som du inte får tumma på: säkerhet och miljö. Säkerhet är givet i sammanhanget. Det företag du anlitar ska ha gedigna rutiner vad gäller lås, larm och övervakning. De saker – speciellt om det handlar om värdefulla sådana – som magasineras ska inte kunna stjälas eller hamna på villovägar.

Miljön är också viktig. Att förvara sina saker i en fuktig, kall och dragig miljö är att tigga om bekymmer. Lokalerna ska ha rätt luftfuktighet, vara uppvärmda och i övrigt hålla en acceptabel klass vad gäller exempelvis hygien. Det bör du alltid kolla upp innan. Se över hur magasineringen ser ut innan du bestämmer dig.

Flyttoffert

Jag är eller representerar:

Jag flyttar från:

Uppgifter om nuvarande adress:

Finns hiss?

Eventuell våning

Önskas packningshjälp?

Jag flyttar till:

Uppgifter om din nya bostad:

Finns hiss?

Eventuell våning

Önskas packningshjälp?

Jag flyttar från:

Uppgifter om nuvarande adress:

Finns hiss?

Eventuell våning

Önskas packningshjälp?

Jag flyttar till:

Uppgifter om din nya bostad:

Finns hiss?

Eventuell våning

Önskas packningshjälp?

Vi flyttar från:

Uppgifter om nuvarande adress:

Finns hiss?

Eventuell våning

Vi flyttar till:

Uppgifter om er nya adress:

Finns hiss?

Eventuell våning

Flyttoffert

F