Spara tid vid flytten – ta endast hjälp med tunga lyft och flytta resten själv

Det finns ett system i Sverige vad gäller flyttar där vi ställer upp för varandra. Ska någon kompis eller nära släkting flytta så står vi redo att hugga in – och vi förväntar oss samma utsträckta hand då vi själva ska byta bostad. Det är fint, men det finns även problem. Vad händer när man begär för mycket av sina kompisar och sin släkt?

Det är tyvärr inte ovanligt att se att personer tar hjälpen för given. Detta kan illustreras av att en flytt knappt blivit förberedd och där man måste hjälpa till med att exempelvis packa och med att skruva isär olika möbler innan. Det är att tänja på gränserna rejält och det är definitivt inte ett sätt att tacka för hjälpen på. Vännerna har avsatt en helgdag för att hjälpa till och det minsta man kan begära är att allting är förberett och klart innan. Faktum är att man kan göra extremt mycket på egen hand i samband med en flytt.

Så förbereder du flytten

Det är också det bästa sättet att få till stånd en snabb, smidig och effektiv flytt. Genom att själv se till att A) packa alla saker i kartonger och B) bära ut dessa på gatan innan vännerna kommer så kan arbetet ske avsevärt mycket fortare. Det är de tunga lyften man behöver hjälp med.

Att bära en säng, en soffa, en byrå eller andra tyngre saker kommer man att behöva hjälp med – att bära kartonger och andra saker klarar man av på egen hand. Givet då naturligtvis styrka och ålder. Helt utan hjälp klarar man sig emellertid inte. En sak att tänka på gäller säkerheten. Kartonger som ställs på gatan är att anse som väldigt lågt hängande frukt för personer med lite längre fingrar. Där behövs således även en person som vaktar bohaget för att detta tillvägagångssätt ska fungera.

Utöver detta så kan man även se till att förbereda på annat sätt. Vi nämnde att man bör skruva isär större möbler – ta exempelvis bort benen från bordet – och därigenom spara in tid. Att märka alla kartonger är också något som kan spara mycket tid – skriv tydligt vad som finns i samt vilket rum det ska ställas i. Det ger inflytten en flygande start.

Tunga lyft – ta professionell hjälp

Allt detta kan även vara användbart då man väljer att anlita en flyttfirma. Faktum är att det är något som kan spara mycket pengar då en sådan arbetar mot timpenning. Genom att du själv bär det du klarar och tar hjälp med de tunga lyften kan den totala kostnaden sjunka ganska rejält.

Att anlita en flyttfirma är för övrigt idag någonting som inkluderas i Rut-avdraget och det ger dig en skatterabatt som motsvarar halva kostnaden för arbete. Det kan vara ett väldigt bra val och särskilt om det handlar om väldigt tunga lyft.

Har du exempelvis ett piano som behöver flyttas från din bostad i Göteborg – eller någonting annat extremt tungt – så är den professionella hjälpen nästan ett måste. Flyttkarlar har både kunskap, rätt utrustning och erfarenhet av att bära sådana saker utan risk för skada på vare sig föremål eller person. Det bör du tänka på i samband med din flytt. Du kan inte begära att dina vänner ska offra sina kroppar för att ditt piano ska flyttas. Ta alltid kontakt med en flyttfirma i Göteborg i sådana lägen. Det du bör kontrollera är att just den flyttfirman har vana av tunga lyft. Som sagt: det är fullt möjligt att påverka kostnaden genom att göra en stor del av jobbet själv också.